zijsteekhardlopen

Heel veel renners hebben er last van: de beroemde, of liever beruchte, steek in de zij bij het hardlopen. Sommigen hebben zelfs buikkrampen of de neiging te moeten boeren. Deze lastige bijverschijnselen komen bij meer dan de helft van hardlopend Nederland voor. De oorzaak van het verschijnsel is onder andere dat de ingewanden tijdens het sporten steeds bewegen. Als sporters een flinke inspanning leveren ontstaat er een zuurstoftekort in het maag-darmstelsel. Het bloed stroomt dan voornamelijk naar de spieren en weinig naar de darmen. Valt er iets aan te doen?

Voldoende water
Zorg dat je darmen zo leeg mogelijk zijn voordat je gaat hardlopen. Drink voldoende water. Je kunt tot vlak voordat je gaat rennen rustig nog een glas water nemen. Ga je langer dan een uur lopen, dan is het verstandig om ook tijdens het hardlopen te drinken. Dat heb je wel te oefenen, niet in de laatste plaats hoe je dit doet om niet al hotsend en klotsend het bekertje water over je kin je shirt in te gieten, maar ook omdat je maag en darmen eraan moeten wennen. Door rustig en ontspannen je conditie op te bouwen hoeft je lichaam ook steeds minder inspanning te leveren, en kan het zich makkelijker aanpassen om te presteren. Hierdoor blijft de bloedtoevoer naar het maag-darmstelsel beter op peil.

Blijven ademen
Ook je ademhaling heeft een belangrijke invloed op je gestel. Door goed en kalm te blijven uitademen tijdens het rennen stel je je hele lichaam gerust, raakt het minder in de stress en kan het zich beter aanpassen aan je activiteiten. Het bloed en daarmee de energie komt beter en makkelijker naar je spieren en je darmen!

Hand op je zij
Het kan je ook helpen om wat rustiger aan te lopen en een hand te leggen op je zij waar je de steek voelt. Door heel lichte druk te geven op de zere plek kun je proberen naar je hand toe te ademen en bij deze inademing je romp en ribbenkast tegen je hand op te laten bollen. Je brengt dan extra zuurstof naar de plek zodat ook je darmen en het omliggende weefsel beter doorbloed zullen worden en meer kunnen ontspannen.

Advertenties